המגרש בו אנחנו מתאמנות הוא מגרש קט-רגל. החוקים לרוב דומים לכדורגל. הסימונים במגרש מעט שונים. ציינתי את ההבדלים המרכזיים בהמשך.
מושגים:
· שער- נכבש כאשר הכדור עובר במלוא היקפו את קו השער בין הקורות ומתחת למשקוף
· קרן- כאשר הכדור יוצא מקו השער לאחר שאחת השחקניות בקבוצה שמגנה (הקבוצה של השוער שנמצא בצד בו יצא הכדור) הוציאה את הכדור- לקבוצה התוקפת ניתנת בעיטת קרן מנקודת הקרן בקצה המגרש.
· בעיטת שוערת- נשרקת לאחר ששחקנית התקפה הוציאה את הכדור מקו השער.
· רחבת העונשין- במידה ונעשית עבירה ברחבת העונשין נגד התוקפות- נשרק פנדל לטובת התוקפות. בזמן פנדל אסור לאף שחקנית מלבד השוערת להיות בתוך רחבת העונשין.
בנוסף- בזמן שהכדור יוצא בבעיטת שוערת, אם אז אסור לאף שחקנית להיכנס לרחבה. השוערת יכולה להציב את הכדור בכל מקום ברחבה ומשם לבעוט אותו.
· חוץ - כשהכדור יצא מחוץ לקווי האורך של המגרש, הקבוצה שלא גרמה לכך מחדשת את המשחק בזריקת חוץ, המתבצעת מעל הראש בשתי הידיים מחוץ לקו החוץ. בקט-רגל מוציאים את כדור החוץ בבעיטה מקו החוץ.
· בעיטת עונשין- פנדל - העונש על עבירה או נגיעת יד של שחקנית הגנה בתוך רחבת העונשין (רחבת ה-16 במגרש כדורגל) שלה הוא בעיטה ישירה מ-11 מטר (במגרש כדורגל). שאר השחקניות, צריכות להיות מחוץ לרחבה.
בעיטות פנדל משמשות גם להכרעה כאשר יש תיקו בתום הארכה בת 30 דקות וצריך שובר שוויון.
בעיטות פנדל משמשות גם להכרעה כאשר יש תיקו בתום הארכה בת 30 דקות וצריך שובר שוויון.
· הנגיעה בכדור מותרת בכל חלקי הגוף, למעט הידיים, אך מקובל בעיקר לבעוט בו ברגל ומכאן שם המשחק. רק לשוערת מותר לגעת בכדור ביד וזאת רק בתחום 'רחבת העונשין' הסמוכה לשערה.
· שער עצמי - מצב שבו שחקנית מבקיעה לשער של קבוצתה ובכך מעניקה שער לזכות הקבוצה היריבה. לרוב שער עצמי קורה בשל טעות
· בישול - כאשר מובקע שער ממסירה. בישול נרשם לזכותו של השחקנית המוסרת רק אם הכדור לא שינה כיוונו באמצעות מגע עם שחקנית אחרת עד שהגיע לשחקנית שהבקיעה את השער.
· בעיטה חופשית - כאשר היריבה מבצע עבירה, נגיעת יד או נבדל מחוץ לרחבת ה-16 שלה (או רחבת העונשין בקט-רגל), הקבוצה השנייה מקבלת בעיטה חופשית ממקום האירוע - לשחקנית ניתנת נגיעה אחת שבה היא יכולה לעשות כרצונה.
· נבדל - כששחקנית מוסרת כדור לשחקנית אחרת מהקבוצה שלו שנמצא ברגע המסירה לפני הכדור ואין בינה לבין שער היריב שני שחקנים מהקבוצה היריבה (כולל השוער). במקרה כזה ניתן כדור חופשי לא ישיר לקבוצה היריבה. בקט-רגל החוק איננו תקף!
· חילוף - במשחק רשמי מוגבל מספר חילופי השחקנים באחרים ל-3. בגילאים שונים המספר משתנה בהתאם כך שבגילאים צעירים נהוג לאפשר יותר חילופים. בכל רגע במהלך המשחק רשאית מאמנת הקבוצה להורות על חילוף, זאת בתנאי שדווח על כך לשופטת וכי מכסת החילופים המותרת לא הושלמה.
החילוף יבוצע לאחר תום המהלך המתבצע או ביציאת הכדור מחוץ לתחומי המגרש או לאחר הבקעת שער. רק כאשר השופטת מורה- ניתן לבצע את החילוף. שחקנית אשר יצאה מן המשחק במסגרת החילוף לא תוכל להיכנס בחזרה אל כר הדשא (המגרש) ולמעשה סיימה את תפקידה במשחק.
שחקנית העוזבת את המגרש בזמן המשחק (פרט בהיותו בתנועה נורמאלית אחרי הכדור) ללא רשות השופט, אשמה בהתנהגות לא הוגנת.
· עבירה - כששחקנית פוגעת בשחקנית מהקבוצה היריבה, הקבוצה היריבה מקבלת כדור חופשי. אם העבירה קשה השחקנית הפוגעת מקבלת כרטיס צהוב (אזהרה), אם העבירה חמורה מאוד השחקנית מקבלת כרטיס אדום (מורחקת מהמשחק). שחקנית שמקבלת 2 כרטיסים צהובים מורחקת מהמשחק כאילו קיבל כרטיס אדום. כרטיס צהוב או אדום ניתן לקבל גם על התנהגות בלתי ספורטיבית.
· שלושער – מצב בו שחקנית מבקיעה שלושה שערים במשחק בודד.
· כרטיס צהוב מהווה התראה לשחקנית לפני קבלת כרטיס אדום. מקבלת אותו שחקנית שביצעה עבירה חמורה. עבירה חמורה מאוד תגרור כרטיס אדום שהוא הרחקה מהמשחק. שחקנית המקבל שני כרטיסים צהובים במשחק אחד נחשב כהוצאת כרטיס אדום.
תפקידים במגרש:
1. שוערת- שחקנית שמטרתה להגן על השער. לשוערת מותר לגעת בכדור בידיים. כמו כן בעת בעיטת שוערת מותר רק לה לשהות בתחומי רחבת העונשין בעוד ליתר השחקניות אסור להיכנס לרחבה. השוערת מורשית לשמש ככל שחקנית אחת ולכן מותר לה גם לצאת מהשער, לכדרר, לבעוט ואף להבקיע שער- ללא הגבלה.
2. הגנה (בלמית ומגנה)- תפקיד ההגנה למנוע משחקניות יריב להתקרב לשער ולהבקיע. מיקומן הטבעי הוא בקרבת השער אבל הן יכולות להגיע גם לאיזור החצי כל עוד הן עדיין שומרות ומגנות על השער. השחקניות עומדות לרוב בין היריבות לבין השער ובכך חוסמות להן את אפשרויות הבעיטה. כמו כן הן מרחיקות כדורים מסוכנים שקרובים לשער וגם מוסרות הלאה להתקפה. כמובן שגם שחקניות ההגנה יכולות לכדרר עם הכדור וגם להגיע עד לשער ולהבקיע שער.
3. התקפה (קשריות וחלוצות)- מטרת ההתקפה להבקיע שערים לטובת קבוצתן. לרוב הן יתמקמו באיזור רחבת העונשין ועד לקו האמצע. כאשר השוערת שלהן רוצה למסור כדור בבעיטת שוערת הן יכולות גם להתקרב יותר לכיוונה ואז לאפשר לה למסור מדויק יותר.
· כל סוגי השחקניות נמצאות בקשר אחת עם השניה- תקשורת היא גורם חשוב מאוד במשחק. שחקניות מכל הסוגים מוסרות את הכדור אחת לשניה במטרה לבצע שער.
הבדלים עיקריים בין מגרש הכדורגל למגרש הקט-רגל
· גודל - ההבדל העיקרי בין מגרש קט רגל לכדורגל הוא הגודל- מגרש כדורגל גדול ובו לרוב משחקות הבוגרות 11 שחקניות נגד 11 שחקניות. במגרש קט-רגל נהוג לשחק 5X5 (5 שחקניות מקבוצה אחת נגד 5 בקבוצה השניה). מעבר לכך כדורגל חייבים לשחק במגרש עם דשא. הדשא יכול להיות אמיתי או סינטטי (מלאכותי). קט-רגל אפשר לשחק עם דשא אבל לרוב מגרשי קט-רגל בארץ הינם משטחים קשים כמו אספלט.
· מעבר לכך בכדורגל יש 2 רחבות- עונשין ("רחבת 16 המטרים") או רחבת ה-5 מטרים.
· במגרש כדורגל חל חוק הנבדל.