יום שבת, 29 באוקטובר 2016

למה כדורגל לבנות?

מתוך:
למה כדורגל לבנות?

מדוע כדאי לנו לעודד את הילדות שלנו ללמוד, להתאמן ולשחק כדורגל?

מרב שמש
 בעלת תואר שני במדעי החיים מטעם אוניברסיטת בן גוריון ובוגרת קורס מאמני כדורגל במכללת ווינגייט. מאמנת כדורגל ילדות בבאר שבע משנת 2011.


     שיפור יכולות גופניות:
כדורגל, כמו כל ענף ספורט, משפר יכולות גופניות רבות. כדורגל באופן ספציפי משפר יכולות חשובות ומהותיות להתפתחות התקינה של ילדה/נערה. כדורגל כולל בתוכו אלמנטים של קואורדינציה, זריזות, גמישות, כח ועוד. אני מקפידה לשלב במהלך האימונים אלמנטים שמשפרים את הקואורדינציה, הזריזות והמהירות של השחקנית הצעירה. אלמנטים אלו מהותיים להתפתחות התקינה של הילדה ובגיל צעיר חשוב מאוד לעבוד עליהם. 
בנוסך לכל הנ"ל, כדורגל, בעצם היותו ענף שרצים וזזים בו הרבה, משפר מאוד גם אלמנטים של יכולות אירוביות. הרבה ילדות ונערות בשיעור החינוך הגופני מתקשות לרוץ למרחקים ארוכים אבל בכדורגל, בגלל שזה משחק מהנה, חברתי ויש מטרה חשובה עבורן, השחקניות רצות הרבה גם "כשקשה". אם הן מתחילות לשחק בגיל צעיר זה אף הופך לחוויה הרבה יותר קלה עבורן. כדורגל הינו ענף שבנוי על מגוון סוגי תנועה- במשחק ובאימונים נעים בין הליכה, ריצה קלה וספירנטים, מה שמחזק מאוד את סיבולת הלב-ריאה ולא מתמקד רק בסוג אחד של פעילות אירובית. שחקני/ות כדורגל (בוגר/ת) יכולים/ות לנוע בין 9-11 ק"מ במשחק! בשל כך כדורגל מאוד חשוב גם לשיפור יכולות אירוביות, ובין היתר מתאים גם לילדות ונערות הזקוקות לפעילות אירובית אינטנסיבית, למשל בעלות משקל עודף, סכרת, הפרעות קשב וריכוז וכו'.

      שיפור הביטחון העצמי:
אתחיל בסיפור על שחקנית מקסימה בכיתה ד' שאימנתי לפני מספר שנים (לא בתמונה). השחקנית הגיעה אלי ובקושי העזה להוציא מילה. לאט לאט היא החלה להשתלב בקבוצה אבל בכל פעם שערכנו טורניר או משחק עם קבוצות אחרות (בין היתר עם בנים) היא נמנעה מלהגיע בתואנות כאלו ואחרות. בשיחות עם אמה הבנו שהיא חוששת מהמפגש עם הבנים. עם התפתחותה במהלך השנה כשחקנית, חיזקתי את תחושת המסוגלות שלה ובתום השנה היא אף השתלבה במספר אימונים עם קבוצות של בנים וזכתה ללא מעט קריאות התפעלות על בעיטות ושערים שהבקיעה. בסיום העונה השחקנית יצאה עם כלים חדשים, עם ביטחון עצמי ותחושת מסוגלות גדולה מאוד, היא הפכה לכוכבת על המגרש. גם אני עצמי כנערה ביישנית עברתי תהליך דומה ולכן אני מבינה את ערכו של הכדורגל והספורט בחיזוק הביטחון העצמי של שחקניות ולכן אני עובדת בהליך דומה עם כל אחת מהשחקניות שאני מאמנת.

     עבודת צוות ושיפור יכולות חברתיות:
עבודת צוות הינה אלמנט חשוב מאוד בענפים קבוצתיים. כדורגל הינו דוגמא מעולה ליתרונות של עבודת צוות ולמעשה זו אחת הסיבות, לדעתי, שכדורגל נשים הינו ענף כל כך משגשג ומעניין בעולם. ילדות ונשים זקוקות לאינטרקציה חברתית הרבה יותר מבנים וגברים ולכן חשוב לחזק את היכולות האלו, וזה קורה באופן נהדר בכדורגל. השחקניות בקבוצה תלויות זו בזו על מנת להביא להצלחתה. אם ההגנה לא תתפקד כמו שצריך, הקבוצה תספוג שער אך אם ההתקפה לא תתפקד לא יהיו שערים. מעבר לכך, כיום מבינים גם את החשיבות המשולבת של התפקידים. חלוץ איננו פרש בודד ותפקידו, מעבר לנסיונות הבקעה לשער, הינו גם לבצע "הגנה בהתקפה". שחקניות צעירות שמגיעות לקבוצת כדורגל לומדות את המהות של עבודת צוות. אני עובדת איתן הרבה על יכולת המסירה- שהינה אלמנט קבוצתי מאוד. קבוצה לא תצליח אם לא יהיו מסירות. כמו כן, השחקניות לומדות לפרגן ולעודד אחת את השנייה ומקבלות על כך נקודות. כך הן לומדות שרק אם הקבוצה תעודד, למרות הקושי, היא גם תוכל להגיע להצלחה. השחקניות שמגיעות אלי בגילאים הצעירים חוות את התמיכה הקבוצתית לראשונה בחייהן וזה מעניק להן רשת ביטחון בד בבד עם חיזוק יכולות חברתיות ובין אישיות.

     חיזוק הגוף והשלד:
כשלמדתי בקורס מאמני כדורגל בווינגייט, אחד המרצים סיפר לנו שענפים מסוימים, ביניהם כדורגל, מסייעים בחיזוק השלד והעצמות. המשמעות לכך לרובנו לא קופצת ישירות אבל למעשה יש לכך משמעות עצומה מבחינת נשים. מסתבר שהמחלה אוסאטופורוזיס (דילול עצם), שנפוצה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים, מופיעה בתדירות נמוכה יותר אצל (א)נשים שעסקו בספורט בצעירותם/ן. לדברי המרצה מדובר בפעילויות שכוללות פעילויות אירובי וכח, כדורגל ביניהן- מה שהופך את הענף לאופטימלי עבור ילדות ונשים. בעידן שבו ילדים "דבוקים למסך" אין ספק שלפעילות גופנית, אפילו פעמיים בשבוע, יש יתרונות עצומים בהתפתחות תקינה של ילדים וילדות ואף במניעת מחלות גם בבגרות.

     העצמה נשית:
כיום ילדות נחשפות לדימויים סקסיסטיים רבים אשר מעצבים את זהותן. החשיפה לדמויות נשיות בספורט מאפשרת את חיזוק התדמית הנשית שלהן בצורה חיובית ובונה. מידי שנה אני נעזרת בארגון "אתנה" על מנת להביא שגרירת אתנה שהינה ספורטאית בכירה אשר מגיעה לקבוצה ומספרת את סיפורה האישי והתפתחותה בספורט. מפגש שכזה עם ספורטאית עילית משרת שתי מטרות- האחת, מפגש עם אשה חזקה, ספורטאית, אשר מהווה מודל לחיקוי עבור השחקניות הצעירות. שנית, ההיכרות עם אשה מצליחנית אשר למרות כל הקשיים התמידה במטרתה, מחזק את תחושת המסוגלות האישית של השחקניות להצליח במטרות שהן מציבות לעצמן ורוצות להשיג, בספורט ובחיים בכלל.
מפגש עם שגרירת אתנה, סילבי ז'אן.
בנוסף לכך השנה, ובתקווה שגם בשנים הבאות, הצלחנו לארגן משחק ראווה עם קבוצת כדורגל נשים חובבנית. במפגש זה חשפתי את הילדות למפגש עם נשים בוגרות אשר אוהבות, בדיוק כמוהן, לעסוק בספורט ובכדורגל. בעצם מפגש זה יצרתי מודל לחיקוי עבור הילדות. גם במידה והן יחליטו שלא לעסוק בספורט מקצועני או בכדורגל בכלל, תישאר בקרבן התדמית שספורט בריא וכיף וגם לנשים בוגרות מותר לשחק כדורגל. שמעתי מקרב ילדות רבות את החשש שכשהן יגדלו הן לא יוכלו לשחק כדורגל (כי זה לא "נשי"). המטרה שלי הינה לשבור את המחשבה הזו ולהוכיח להן שכל ילדה, נערה ואישה יכולה לבחור לעסוק באיזה ענף ספורט שהיא תבחר.

     מנהיגות:
היתרון והחסרון בעבודה עם ילדות הם שילדות (וגם נשים) לא מקבלות כל דבר כמובן מאליו. כשאני מגיעה לאימון של בנים אני מתפלאת שכשהמאמן/ת אומר/ת לעשות תרגיל, לא משנה כמה משעמם הוא יהיה, הם מבצעים אותו. אצל בנות זה לא כך ואם השחקניות לא יבינו את מהות התרגיל, הוא לא יתבצע כמו שצריך. מצד שני ניתן לקחת את זה לכיוון החיובי. אני מעודדת את השחקניות ה"חכמולוגיות" להיות מנהיגות בקבוצה. מידי אימון, בזמן המשחק, אני ממנה קפטנית לכל קבוצה ובין השורות גם משוחחת עם שחקניות מסוימות אשר יכולות להוסיף חוזק לקבוצה. את השחקניות הותיקות והבוגרות מספיק אני ממנה לעוזרות מאמנות והן מעבירות תרגילים בקבוצת הקטנות ואף שופטות במשחקים. לפני מספר שנים היו לי שתי שחקניות מקסימות ומוכשרות שהינן מנהיגות מלידה- האחת בשנה הראשונה עשתה לי צרות אבל ברגע שהפכתי אותה למנהיגה היא שגשגה. בשנה השנייה שתי השחקניות לקחו את הכדורגל שלב קדימה והחליטו להקים נבחרת כדורגל בנות בבית הספר. לצערי התמיכה מצוות המורים לא הייתה מספיק טובה אבל הייתי גאה בהן על החלטתן ומאבקן בהקמת הקבוצה.